Artă fără compromisuri

Regizoarea Agnès Varda a murit la 90 de ani

29 Martie, 2019   |  Admin Administrator   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol

Regizoarea franceză de origine belgiană Agnès Varda a murit la vârsta de 90 de ani, din cauza unui cancer, în noaptea de joi spre vineri. Vestea a fost confirmată de familia artistei care a lansat chiar anul acesta, la Berlinale, filmul „Varda par Agnes”, o peliculă de 115 minute în care aruncă o privire asupra carierei sale în film.

Regizoarea Agnès Varda a murit la 90 de ani
Primul ei film, "La Pointe-courte", a fost lansat în 1954. A regizat filme de referinţă, colaborând cu actori de marcă, precum Philippe Noiret, Marcello Mastroianni, Catherine Deneuve şi Michel Piccoli.
 
Printre filmele pe care le-a realizat se numără „Cleo from 5 to 7", din 1962, selectat la Festivalul de la Cannes şi premiat de criticii din Franţa, "The Creatures", din 1966, "Lions Love", din 1969, "Documenteur", din 1981, "Vagabond/ Sans toit ni loi", din 1985, "The Gleaners and I", din 2000, "The Beaches of Agnes", din 2008, şi scurtmetrajul "Oncle Yanco", din 1967, dar şi cinci episoade din seria TV "Agnes de ci de la Varda", din 2011.
 
Agnès Varda a câştigat numeroase trofee de-a lungul carierei, precum Ursul de Argint, la Festivalul de la Berlin, pentru "Le bonheur" (1965), Leul de Aur la Veneţia, pentru "Vagabond", premiul EFA pentru regie, pentru "The Gleaners and I", premiul César, pentru "Plajele lui Agnès". Creaţia sa a fost recompensată cu Carosse d'Or la Festivalul de la Cannes, un premiu César onorific, un Leopard de Aur onorific, la Locarno, precum şi premiul pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene (EFA).
 

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate