Artă fără compromisuri

„EU Jazz Express 2014” la Budapesta, cu participarea lui Marius Mihalache

06 Mai, 2014   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol
„EU Jazz Express 2014” la Budapesta,  cu participarea lui Marius Mihalache

Duminică, 11 mai 2014, de la ora 17.30, Institutul Cultural Român Budapesta în colaborare cu grupul EUNIC Budapesta şi Reprezentanţa Comisiei Europene la Budapesta (Europa Pont) organizează un concert de jazz dedicat „Zilei Europei” sub genericul „EU Jazz Express”, în Piaţa Erzsébet, un binecunoscut loc de petrecere a timpului liber.

Invitatul din acest an al Institutului Cultural Român Budapesta este muzicianul de jazz Marius Mihalache. Acesta va participa la concertul „EU Jazz Express 2014” alături de importanţi muzicieni invitaţi de institutele culturale prezente la Budapesta, între care îi amintim pe: Kadri Voorand – vocal (Estonia), Christina von Bülow - saxofon (Danemarca), Mamelo Gaitanopoulos Orpheus – saxofon, trompetă (Israel), Elvan Araci – trombon (Turcia), Henryk Gembalski – vioară (Polonia), Robert Balzar – contrabas (Cehia), Anton Mühlhofer – tobe (Austria) şi István Gyárfás – chitară (Ungaria).

În 2013, Institutul Cultural Român Budapesta a fost desemnat coordonator al grupului de lucru dedicat organizării concertului „EU Jazz Express”, la care au participat muzicieni invitaţi de şase ţări membre EUNIC, cărora li s-a alăturat cu succes solista Luiza Zan, din România.

Pe lângă concertul „EU Jazz Express”, în Piaţa Erzsébet se vor desfăşura pe întreg parcursul zilei de 11 mai alte manifestări complexe ce înglobează jocuri, concursuri sportive şi dezbateri europene.

Marius Mihalache

Provenit dintr-o familie cu o veche tradiţie muzicală, bunicul fiind un virtuoz al viorii în perioada interbelică, iar străbunicul un bun cunoscător al ţambalului, Marius Mihalache începe studiul ţambalului la vârsta de şase ani. În 1987, la 13 ani câştigă  Festivalul Internaţional de Tineret de la Paris. La 17 ani susţine un concert de muzică clasică pe scena operei „Scala” din Milano, unde interpretează la ţambal muzică de Rahmaninov, Chopin, Schuman, Schubert şi Mozart. Urmează deschiderea unor concerte susţinute de nume mari din muzica jazz sau disco-pop precum Nina Simone la Roma, Gloria Gaynor la Palermo sau Chick Corea la Bucureşti şi lansarea albumului de debut în 1998.

În 2002 colaborează cu Teodora Enache şi Lucian Maxim pe albumul “Rădăcini/Back to my roots”, un omagiu adus Mariei Tănase, album prezentat în premieră la Budapesta. În 2007 îşi lansează albumul ”World Symphony”, o combinaţie de jazz, etno, tradiţional şi lounge music, ce reuneşte cu măiestrie alături de orchestraţie instrumente de suflat, armonică şi armoniile vocale ale Irinei Sârbu. Marius Mihalache se remarcă, de asemenea, şi prin calitatea sa de compozitor de muzică de film. Este autorul coloanei sonore a filmelor: “Ticăloşii” (regia Şerban Marinescu) şi “Filantropica” (regia Nae Caranfil).

Sursa: IRC

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate