Artă fără compromisuri

Credo

Ierusalim, o poartă spre cer

Pietre roase de timp, ziduri groase care învăluie o istorie milenară, o cetate sfântă, cu o mare încărcătură mistică pentru evrei, creştini şi musulmani, un amestec de culturi, tradiţii şi cutume, care te poate năuci, astfel ni se arată Ierusalimul.

Marti, 19 August, 2014  |  Simona Chiţan

Ion Creangă şi Tudor Arghezi, în luptă cu Dumnezeu

Cei doi scriitori nu au rezistat să trăiască în canoanele lumii Bisericii şi mănăstirii şi au părăsit-o, Arghezi scriind cei mai ne-canonici Psalmi din literatura română

Marti, 05 August, 2014  |  Simona Chiţan

Literatura închisorilor. Radu Gyr, prin ochii lui Bartolomeu Anania

Continuăm serialul "Literatura inchisorilor" cu portretul poetului Radu Gyr (1905-1975), care a suferit chinuri inimaginabile in inchisoarea de la Aiud, cu un regim de celula aspră.

Joi, 07 August, 2014  |  Simona Chițan

Rugul Aprins al lui Daniel Sandu Tudor

În trecut, tonul în cultură era dat de către călugării din mănăstiri. Primul tipar, primele traduceri, primele scrieri în româna literară au fost adăpostite de zidurile groase ale mănăstirilor. De către oameni retraşi din lume, din dragoste pentru lume. Demult, aerul culturii adia dinspre răsăritul slav sau atonit.

Marti, 05 August, 2014  |  Mihaela Oană

Serial literatura închisorilor. Petre Ţuţea: "La cine să fac recurs, la Dumnezeu?"

În serialul “Literatura închisorilor” publicăm un portret al filosofolului Petre Ţuţea (1902-1991), care a făcut, sub regimul comunist, 13 ani de închisoare politică.

Miercuri, 06 August, 2014  |  Simona Chiţan

Mariana Buruiană: „Când ești foarte disperat, e o ocazie bună să afli adevărul”

Actrița Mariana Buruiana a renunțat după Revoluție la luminile rampei, pentru că a descoperit bucuriile duhovnicești. Actrița, care a scris cartea „Taina Mărturisirii”, apărută la Editura Herald, povestește despre cum l-a descoperit pe Chistos și a părăsit lumea teatrului și a filmului.

Miercuri, 06 August, 2014  |  Simona Chiţan

Serial literatura închisorilor: Nicolae Steinhardt

Monahul de la Rohia face, în „Jurnalul fericirii”, una dintre cele mai ardente şi mai complete mărturii româneşti asupra infernului parcurs în închisoare, la fel ca şi Ion D. Sîrbu în „Jurnalul unui jurnalist fără jurnal”.

Marti, 05 August, 2014  |  Daniel Cristea-Enache, critic literar

Mariana Buruiană şi Dragoş Pâslaru, actori care l-au ales pe Dumnezeu

Pe 2 august, a avut loc hirotonirea Parintelui Valerian (numele fostului actor Dragoş Pâslaru) de către IPS Varsanufie la Episcopia Râmnicului.

Marti, 05 August, 2014  |  Simona Chiţan

„Ne e dor de Horia Bernea“

În Muzeul Ţăranului Român, recent au fost expuse portrete de manelişti în vogă. Horia Bernea, care ar fi împlinit anul acesta 75 de ani, a deținut între anii 1990-2000 funcția de director general al Muzeului Țăranului Român, iar valorile acestei instituţii s-au identificat cu valorile sale.

Sambata, 02 August, 2014  |  Simona Chiţan

Pippo Delbono: Îmbolnăvindu-mă, m-am trezit spiritual

După patru ani, unul dintre cei mai importanţi artişti italieni, care îşi asumă homosexualitatea în spectacolele sale, revine la Sibiu în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (FITS 2014). Compania Pippo Delbono va prezenta, pe 12 iunie, spectacolul „Orhidee / L’orchidee“ , după ce dimineaţa va avea o discuţie cu teatrologul George Banu.

Marti, 03 Iunie, 2014  |  Simona Chiţan

© 2013, Toate drepturile rezervate