Artă fără compromisuri

Coltul cronicarilor

Un cronicar de proximitate

Modurile fotografilor de a se poziționa față de teatru sunt multiple. Există fotografi profesioniști, care sunt invitați la ședințele de presă și atunci ei se constituie în „cohortia” cum se spune în Grecia, în „adunare", unde individualitățile se atenuează, căci ei se constitue într-o privire comună.

Vineri, 29 Martie, 2019  |  Georges Banu

Despre Liviu Ciulei - scenograf si profesor la New York

Aș dori să descriu relația mea cu Liviu Ciulei în legătură cu două subiecte care nu sunt direct conectate: scenograf, în rol de colaborator al spectacolelor mele, cât și profesor de teatru în America.

Joi, 08 Mai, 2014  |  Andrei Şerban

Omagiu Maestrului Ştefan Gheorghiu

Anii trec. Amintirile pălesc. Intenţia de a opri clipa fugară ne animă pe toţi. Nu sunt mulţi cei care au îndrăzneala, care au conştiinţa, de a acţiona. A făcut-o recent Filarmonica bucureşteană, un inimos grup de muzicieni sprijiniţi de membrii familiei maestrului Ştefan Gheorghiu.

Luni, 05 Mai, 2014  |  Dumitru Avakian

Nina Cassian, poeta dominată de luciditate

A trăit aproape nouăzeci de ani. În tinereţe a servit regimul comunist, care a şi răsplătit-o cu privilegii, dar a devenit repede suspectă din cauză că avea o vocaţie a libertăţii şi a libertinajului. În scurtă vreme a devenit ea însăşi şi a rămas ea însăşi până la sfârşitul vieţii.

Luni, 05 Mai, 2014  |  Alex Ştefănescu

Manea, stingerea definitivă

Aureliu Manea nu era ca steaua eminesciană, ce străluceşte fiind deja moartă de sute de ani, nu, din păcate, el era o stea de mult stinsă, a cărei lumină, noi, cei din generaţia lui, o păstram însă în noi. Noi i-am asigurat supravieţuirea, căci, el intrase în noaptea spiritului de ani de zile.

Miercuri, 19 Martie, 2014  |  George Banu

Andrei Şerban: In memoriam Ruxandra Sireteanu

Am aflat de moartea Ruxandrei Sireteanu la New York, in plin viscol. Dupa ce am trecut de primul soc al acestei vesti neasteptate si tragice, mi-am amintit de Tita (asa ii spuneam cei apropiati) si de tot ce a insemnat tineretea noastra comuna, cum am devenit prieteni fiind amandoi colegi la clasa de actorie a lui Ion Fintesteanu si a Sandei Manu, ai caror studenti am fost timp de trei ani...

Miercuri, 19 Martie, 2014  |  Andrei Şerban

“Cateodata nu intelegem de ce Domnul a decis cum a decis..."

Cu multi ani in urma am facut o calatorie cu trenul spre Wroclaw, in Polonia, cu o echipa tanara din generatia mea (printre altii Pittis, Niky Wolcz, Dan Nutzu, Carmen Galin, Anca Ovanez si Aurel Manea, colegii mei la clasa de regie, dramaturga AM Narti) pentru a prezenta la festivalul studentesc international versiunea avangardista creata de noi a piesei Ecaterinei Oproiu “Nu sunt turnul Eiffel”

Luni, 17 Martie, 2014  |  Andrei Şerban

La moartea lui Nicolae Herlea

Vestea m-a cutremurat. Deşi o aşteptam în ultimele zile, evoluţia stării grave a sănătăţii maestrului fiind cunoscută şi urmărită cu febrilitate de jurnaliştii care îi erau apropiaţi, de prieteni, ştirea venită mai întâi telefonic, apoi pe e-mail, m-a cutremurat.

Marti, 25 Februarie, 2014  |  Costin Popa

Oana Pellea şi "Mă tot duc"

Există spectacole pe care le porţi cu tine oriunde te-ai duce. Şi anumiţi actori pe care nu poţi să-i mai uiţi. Îi urmăreşti printr-o oglindă spartă, în bucăţi de déjà-vù. Mi s-a făcut dor de o piesă. Se numeşte Mă tot duc. Nu am mai văzut-o de mult. Se joacă la Teatrul Foarte Mic din Bucureşti.

Joi, 20 Februarie, 2014  |  Simona Chiţan

Radu Lupu sau iubire necondiţionată

Cred că s-ar fi putut aplauda în continuare ore în şir. Omul de pe scenă nu părea viu. Dacă îl asculţi nu poţi să nu îl iubeşti. Avea o seninătate şi o detaşare supranaturală. Adjectivele nu au niciun rost fiindcă tot nu ar putea să descrie starea în care m-am aflat timp de două ore.

Vineri, 06 Septembrie, 2013  |  Iarina Damian

© 2013, Toate drepturile rezervate