Artă fără compromisuri

Coltul cronicarilor

Despre Liviu Ciulei - scenograf si profesor la New York

Aș dori să descriu relația mea cu Liviu Ciulei în legătură cu două subiecte care nu sunt direct conectate: scenograf, în rol de colaborator al spectacolelor mele, cât și profesor de teatru în America.

Joi, 08 Mai, 2014  |  Andrei Şerban

Omagiu Maestrului Ştefan Gheorghiu

Anii trec. Amintirile pălesc. Intenţia de a opri clipa fugară ne animă pe toţi. Nu sunt mulţi cei care au îndrăzneala, care au conştiinţa, de a acţiona. A făcut-o recent Filarmonica bucureşteană, un inimos grup de muzicieni sprijiniţi de membrii familiei maestrului Ştefan Gheorghiu.

Luni, 05 Mai, 2014  |  Dumitru Avakian

Nina Cassian, poeta dominată de luciditate

A trăit aproape nouăzeci de ani. În tinereţe a servit regimul comunist, care a şi răsplătit-o cu privilegii, dar a devenit repede suspectă din cauză că avea o vocaţie a libertăţii şi a libertinajului. În scurtă vreme a devenit ea însăşi şi a rămas ea însăşi până la sfârşitul vieţii.

Luni, 05 Mai, 2014  |  Alex Ştefănescu

Manea, stingerea definitivă

Aureliu Manea nu era ca steaua eminesciană, ce străluceşte fiind deja moartă de sute de ani, nu, din păcate, el era o stea de mult stinsă, a cărei lumină, noi, cei din generaţia lui, o păstram însă în noi. Noi i-am asigurat supravieţuirea, căci, el intrase în noaptea spiritului de ani de zile.

Miercuri, 19 Martie, 2014  |  George Banu

Andrei Şerban: In memoriam Ruxandra Sireteanu

Am aflat de moartea Ruxandrei Sireteanu la New York, in plin viscol. Dupa ce am trecut de primul soc al acestei vesti neasteptate si tragice, mi-am amintit de Tita (asa ii spuneam cei apropiati) si de tot ce a insemnat tineretea noastra comuna, cum am devenit prieteni fiind amandoi colegi la clasa de actorie a lui Ion Fintesteanu si a Sandei Manu, ai caror studenti am fost timp de trei ani...

Miercuri, 19 Martie, 2014  |  Andrei Şerban

“Cateodata nu intelegem de ce Domnul a decis cum a decis..."

Cu multi ani in urma am facut o calatorie cu trenul spre Wroclaw, in Polonia, cu o echipa tanara din generatia mea (printre altii Pittis, Niky Wolcz, Dan Nutzu, Carmen Galin, Anca Ovanez si Aurel Manea, colegii mei la clasa de regie, dramaturga AM Narti) pentru a prezenta la festivalul studentesc international versiunea avangardista creata de noi a piesei Ecaterinei Oproiu “Nu sunt turnul Eiffel”

Luni, 17 Martie, 2014  |  Andrei Şerban

La moartea lui Nicolae Herlea

Vestea m-a cutremurat. Deşi o aşteptam în ultimele zile, evoluţia stării grave a sănătăţii maestrului fiind cunoscută şi urmărită cu febrilitate de jurnaliştii care îi erau apropiaţi, de prieteni, ştirea venită mai întâi telefonic, apoi pe e-mail, m-a cutremurat.

Marti, 25 Februarie, 2014  |  Costin Popa

Oana Pellea şi "Mă tot duc"

Există spectacole pe care le porţi cu tine oriunde te-ai duce. Şi anumiţi actori pe care nu poţi să-i mai uiţi. Îi urmăreşti printr-o oglindă spartă, în bucăţi de déjà-vù. Mi s-a făcut dor de o piesă. Se numeşte Mă tot duc. Nu am mai văzut-o de mult. Se joacă la Teatrul Foarte Mic din Bucureşti.

Joi, 20 Februarie, 2014  |  Simona Chiţan

Radu Lupu sau iubire necondiţionată

Cred că s-ar fi putut aplauda în continuare ore în şir. Omul de pe scenă nu părea viu. Dacă îl asculţi nu poţi să nu îl iubeşti. Avea o seninătate şi o detaşare supranaturală. Adjectivele nu au niciun rost fiindcă tot nu ar putea să descrie starea în care m-am aflat timp de două ore.

Vineri, 06 Septembrie, 2013  |  Iarina Damian

Trei, Doamne, şi toţi trei…

Înainte de finalul stagiunii, Opera Naţională bucureşteană a invitat publicul la o nouă versiune a Elixirului dragostei, a treia încercare de a impune regizoral acest titlu care beneficiază de o muzică atât de fermecătoare – poate cea mai atractivă, mai melodioasă şi mai de succes dintre partiturile lui Donizetti.

Vineri, 13 Iulie, 2012  |  Mihai Cosma

© 2013, Toate drepturile rezervate