Artă fără compromisuri

„Povestiri din Ada-Kaleh”, la Istanbul

03 Aprilie, 2019   |  Alex Cristea   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol
„Povestiri din Ada-Kaleh”, la Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează, conform tradiției, o întâlnire culturală dedicată comunității foștilor locuitori ai insulei Ada-Kaleh. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 13 aprilie 2019, de la ora 13.30 și va aduce în prim plan și un film documentar pătrunzător - „Adakale Sözlerim Çoktur/ Povestiri din Ada-Kaleh”. După vizionare, urmează o sesiune Q&A.

Producția “Adakale Sözlerim Çoktur/ Povestiri din Ada-Kaleh” a obţinut premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a 45-a ediţie a Festivalului de film „Portocala de Aur“, de la Antalya, din anul 2008.
 
Succesul remarcabil al filmului se datorează nu numai talentului regizorului, dar şi sentimentului de puternică nostalgie după „paradisul pierdut”, pe care-l trezeşte evocarea fermecătoarei insule aflată acum sub ape: un cadru natural de excepţie, un trai tihnit, scutit de stres şi poluare, şi, cu deosebire, relaţii interumane - interetnice şi interconfesionale - calde şi deschise, pline de înţelegere reciprocă. 
Ismet Arasan este cineast, scriitor şi producător independent. İsmet Arasan s-a născut în anul 1959, la Çatalca şi este absolvent al Universității de Arte Frumoase Mimar Sinan, Facultatea de Cinema și Televiziune (1985). İsmet Arasan a lucrat ca regizor secundar sub îndrumarea unor nume de rezonanță, precum Halit Refiğ, Okan Uysaler și Suha Arin și s-a specializat în filmul documentar. Este apreciat pentru realizările sale culturale având subiecte mai puțin cunoscute și care au în prim plan oamenii.
 
Filmele sale au fost premiate şi difuzate la numeroase festivaluri şi posturi de televiziune din țară şi din străinătate. İsmet Arasan a predat cinematografia la diferite universități, devenind cunoscut după ce a realizat materiale despre Balcani.
 
Numele filmului “Povestiri din Adakale” are la bază o relatare din popor (notă traducător: o interpretare aproximativă pentru numele inițial al filmulul este “Dețin multe cuvinte specifice limbii Adakale, limba pe care doar vorbitorii ei o înțeleg”). Cu o durată de 54 de minute, filmul vine cu o istorie a altor timpuri. În urmă cu aproximativ 50 de ani, insula Adakale era ingropată în apele unui baraj construit pe Dunăre.
 
Acest film este, de fapt, o poveste despre Dunăre, un omagiu adus ca să aline durerea pierderii tărâmului natal. İsmet Arasan semnează, în 2008, regia, producția şi scenariul. Muzica originală îi aparține lui Ersen Kutluk, iar narator este Murat Nişancalı. Realizarea acestei producții a avut parte de susținere din partea mai multor instituții: Ministerul Culturii şi Turismului din Turcia; İnstitutul Național de Istorie și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci.

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate