Artă fără compromisuri

Maia Morgenstern la „Cafeneaua Românească” din Tel Aviv

05 Aprilie, 2019   |  Admin Administrator   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol
Maia Morgenstern la „Cafeneaua Românească” din Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă organizarea evenimentelor din cadrul seriei „Cafeneaua Românească”, cu prezentarea volumului „Hagada de Pesah. Legi de cult, comentarii și tradiții”, semnat de Menachem Hacohen și Baruch Tercatin, volum apărut la Editura Hasefer în anul 2018, în traducerea Dianei Medan.

Evenimentul, în limbile română și ebraică, a fost deschis de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, care a propus un moment de reculegere dedicat recentei treceri în neființă a liderului spiritual al comunității românești din Israel, rabinul Efraim Guttman. Directorul ICR Tel Aviv i-a prezentat publicului pe cei doi autori și pe binecunoscuta actriță Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat din București.
 
Surpriza serii a constituit-o prezența lui Marius Preda – prolificul țambalist român, prezent în Israel, cu sprijinul ICR, pentru promovarea albumului ”Mission Cimbalom”, și care a interpretat în deschiderea serii „Doina de jale”, compusă de Gheorghe Zamfir. După o scurtă introducere în istoria țambalului și o prezentare a activității sale, Marius Preda a acompaniat-o pe Maia Morgenstern, ce a încântat audiența cu o melodie interpretată în idiș. Aceasta din urmă a subliniat importanța conservării patrimoniului de limba idiș, reamintind audienței despre data de 30 mai – declarată recent Ziua Limbii și Culturii Idiș. Regalul muzical a continuat cu piese din repertoriul Mariei Tănase.
 
La eveniment a fost, de asemenea, prezent rabinul Igal Șafran, profesor la Universitatea din Haifa și la Universitatea Bar-Ilan, care a apreciat apariția cărții ca pe „o mare sărbătoare”, datorită faptului că „în această Hagadah de Pesach se regăsesc câteva idei și concepte cabalistice inedite”. Acesta a făcut o interpretare a semnificației includerii cântecului Had Gadia la finalul Hagadalei, ca o trimitere la soarta evreilor, mai precis povestea lui Iosif din Tanach, făcând o paralelă între vânzarea lui Iosif și istoria generală a evreilor, în particular soarta evreilor români.
 
Menachem Hacohen, co-autor al volumului, a adus detalii privind apariția volumului, „Hagada pe care eu am început-o, dar pe care a îmbunătățit-o și a îmbogățit-o Baruch Tercatin”, lăudând, de asemenea, calitatea interpretării Maiei Morgenstern – „precum un vin bun care se îmbunătățește cu timpul, așa este și Maia”. Publicul a apreciat unanim patosul, emoțiile transmise și ritmul alert al recitalului susținut de Maia Morgenstern.

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate