Artă fără compromisuri

Seară literară la ICR Berlin, cu Ambasadorul Moldovei în Germania, Oleg Serebrian

09 Aprilie, 2019   |  Admin Administrator   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol

Pe 9 aprilie, Institutul Cultural Român din Berlin organizează, în cadrul ciclului de conferințe ”În Dialog”, o seară literară cu diplomatul și scriitorul român, originar din Basarabia, Oleg Serebrian, în prezent ambasador al Republicii Moldova la Berlin.

Seară literară la ICR Berlin, cu Ambasadorul Moldovei în Germania, Oleg Serebrian
Intitulat ”Oameni, timpuri și locuri în romanul lui Oleg Serebrian”, evenimentul îi va avea drept invitați, alături de autor, pe doamna Dr. Anneli Ute Gabanyi, politolog, care va face o prezentare a contextului politico-istoric, și pe Prof. Dr. Klaus Bochmann, de la Universitatea Leipzig, care va prezenta contextul literar.
 
Evenimentul se înscrie în strategia ICR Berlin de promovare, în spațiul german, a literaturii române și a autorilor români contemporani. Cu atât mai relevant este, în acest caz, faptul că Oleg Serebrian, alături de calitatea sa de autor consacrat, este totodată ambasadorul în Germania al Republicii Moldova. Dezbaterea va gravita în jurul recentelor romane ”Cântecul Mării” și ”Woldemar”, ale scriitorului basarabean, ambele tratând drama Bucovinei ca urmare a ocupației sovietice, subiect în mare parte necunoscut publicului german.
 
Oleg Serebrian (n. 1969) este diplomat, scriitor, istoric şi politolog, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Este licenţiat în istorie şi drept al Universităţii „Ion Creangă” din Chișinău (1992) şi magistru în relații internaționale al Institutului European din Nisa (1993). A urmat specializări la Școala Națională de Administrație din Paris şi la universităţile din Edinburgh şi Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice. În 1998-1999 a fost purtător de cuvânt al MAE al Republicii Moldova, între 1999 şi 2005 a fost prorector al Universităţii Libere din Moldova, fiind ulterior profesor invitat la diverse centre universitare din Europa de Vest şi SUA. Intre 2010-2015 a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Franţa şi pe lângă UNESCO, fiind
concomitent, între 2010-2013, Preşedintele Congresului Uniunii Latine, organizaţie culturală interguvernamentală ce reuneşte ţările de limbi romanice.
 
Din 2015 este Ambasadorul Republicii Moldova în Germania. Este autorul mai multor studii de geopolitică a Caucazului şi Europei de Est, apărute la edituri din
Franţa, Rusia, Germania, România şi Republica Moldova şi a romanelor „Cântecul mării” (2011) şi „Woldemar” (2018). Pentru activitatea academică şi publicistică a fost decorat de preşedintele român E. Constantinescu cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad ofiţer (2000) şi de preşedintele francez F.
Hollande cu Ordinul Naţional de Merit în grad de mare ofiţer (2015). În anul 2012, pentru romanul „Cântecul mării”, a fost distins cu premiului special al
Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate