Artă fără compromisuri

Interviu

Maia Morgenstern: Sunt înecată în hârtii

În 2012, Maia Morgenstern a acceptat o nouă provocare: a devenit directorul interimar al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti. De atunci, după ce teatrul a rămas fără acoperiș, actrița se luptă pe viață și pe moarte ca spectacolele Teatrului Evreiesc să continue să se joace în alte săli de teatru. "Iubesc acest teatru, îl iubesc, îl iubesc, îl iubesc. Ca orice iubire însă, e subiectivă".

, 17 August, 2014  |  Simona Chițan

Ray Loriga: „Lectura te face cu adevărat scriitor”

Scriitor, scenarist şi regizor spaniol, Ray Loriga (n. 1967, Madrid) te impresionează imediat prin look-ul rebel de vedetă rock, dar e suficient să citeşti câteva pagini din „Căzuţi din cer pentru a te convinge că nu e deloc un autor superficial sau monden. Nici măcar boem, într-un sens care, altfel, ne-ar plictisi.

, 17 August, 2014  |  Florina Pîrjol

Carme Riera:„Pentru cei bilingvi, problema e în ce limbă mori”

Carme Riera (n. 1948, Palma de Mallorca) este una dintre cele mai importante scriitoare de expresie catalană. A scris eseu, critică şi istorie literară, dar şi ficţiune sau scenarii pentru radio şi televiziune. În prezent, predă literatura spaniolă la Universitatea Autonomă din Barcelona.

Miercuri, 13 August, 2014  |  Florina Pîrjol

Gabriel Liiceanu: "Depărtarea creează absenţă"

Mi s-a făcut dor de fiul meu. Am deschis cartea lui Gabriel Liiceanu, "Scrisori către fiul meu". Un tată îi scrie, înaintea unei operaţii dificile, fiului sau. Expeditorul e in America, iar destinatarul in Japonia. Confesiunile ating cele mai delicate subiecte: cum e cu "celălalt sex", ce căutăm într-o lume în care nu părem destinaţi fericirii?

Sambata, 02 August, 2014  |  Simona Chiţan

Orhan Pamuk: "Eu trăiesc în islam, dar nu totul se reduce la asta"

Laureatul cu Nobel pentru Literatură vorbeşte, într-un interviu acordat în 2008 când a fost în România, despre despre cum l-a influenţat religia, islamismul. Scriitorul spune că a fost impresionat de Ateneu, dar şi de filmul lui Cristian Mungiu, "432".

, 13 Iulie, 2014  |  Simona Chiţan

Paulo Coelho: "Nu e uşor să-ţi scrii sufletul!"

"De ce sunt un scriitor la modă? În primul rând datorită cititorilor mei, în al doilea rând datorită cititorilor mei, în al treilea rând - datorită cititorilor mei", a declarat Coelho. „Ştiu că sunt un scriitor foarte iubit şi citit în România, ca şi în intreaga lume", a declarat scriitorul brazilian, când a venit în România în 2005.

, 13 Iulie, 2014  |  Simona Chiţan

Roberto Alagna: "Am fost de o timiditate maladivă"

Într-un interviu realizat în 2007 la Viena, Roberto Alagna mărturisea cât de mult o iubea pe soţia sa, Angela Gheorghiu, şi că atunci când venea în România cânta prin grădini, alături de familie şi prieteni. Anna Netrebko şi Roberto Alagna au jucat, în 2007, rolurile la Opera din Viena, într-o montare modernă, "Manon", de Andrei Şerban.

, 13 Iulie, 2014  |  Simona Chiţan

Aurora Liiceanu despre ce înseamnă să iubeşti un bărbat celebru

Aurora Liiceanu descrie, în volumul „Supuse sau rebele“, drama din spatele strălucirii a două cupluri celebre: Hadley şi Ernest Hemingway şi, respectiv, Zelda şi Scott Fitzgerald.

Marti, 03 Iunie, 2014  |  Simona Chiţan

Pippo Delbono: Îmbolnăvindu-mă, m-am trezit spiritual

După patru ani, unul dintre cei mai importanţi artişti italieni, care îşi asumă homosexualitatea în spectacolele sale, revine la Sibiu în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (FITS 2014). Compania Pippo Delbono va prezenta, pe 12 iunie, spectacolul „Orhidee / L’orchidee“ , după ce dimineaţa va avea o discuţie cu teatrologul George Banu.

Marti, 03 Iunie, 2014  |  Simona Chiţan

Zânele de Fier ale lui Eugenio Barba

Julia Varley şi Roberta Carreri sunt două dintre actriţele de o performanţă şi de o disciplină uluitoare, reprezentative pentru Odin Teatret din Holstebro şi tradiţia teatrului înfiinţat în Danemarca de celebrul regizor Eugenio Barba.

Sambata, 31 Mai, 2014  |  Simona Chiţan

© 2013, Toate drepturile rezervate