Artă fără compromisuri

Istorie

„Povestiri din Ada-Kaleh”, la Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează, conform tradiției, o întâlnire culturală dedicată comunității foștilor locuitori ai insulei Ada-Kaleh. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 13 aprilie 2019, de la ora 13.30 și va aduce în prim plan și un film documentar pătrunzător - „Adakale Sözlerim Çoktur/ Povestiri din Ada-Kaleh”. După vizionare, urmează o sesiune Q&A.

Miercuri, 03 Aprilie, 2019  |  Alex Cristea

Andrei Oișteanu vorbește despre „Evreii din România”, la Conferințele TNB

Istoricul și antropologul Andrei Oișteanu va susține o conferință despre „Evreii din România în context european

Marti, 26 Martie, 2019  |  Florin Ghioca

Varșovia: Manifestări aniversare la 75 de ani de la Marele Refugiu Polonez în România

Ieri, 7 aprilie, a fost inaugurat la Varșovia Programul dedicat aniversării a 75 de ani de la Marele Refugiu Polonez în România, printr-o expoziție fotodocumentară și un simpozion cu titlul "Aurul călător. Solidaritate dincolo de granițe", dedicate unui moment important din timpul perioadei Refugiului - găzduirea și securizarea tezaurului polonez de către România.

Marti, 08 Aprilie, 2014

In Memoriam: Ion Aldea-Teodorovici - 60 ani de la naştere

Compozitorul și cântărețul român din Republica Moldova, Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi, 7 aprilie 2014, 60 de ani. Acesta a decedat împreună cu soția sa într-un accident rutier, în timp ce reveneau la Chișinău, la 49 de kilometri de București.

Luni, 07 Aprilie, 2014

Ion Ioanid: „Cât dura perchiziţia bagajului, aşteptai gol, desculţ pe cimentul umed“

Romanul „Închisoarea noastră cea de toate zilele“ al lui Ion Ioanid (1926-2003), scriitor şi disident, a fost publicat prima dată, în 1991, la Editura Albatros, în 5 volume şi reeditat de Humanitas în 1999, 2000 şi 2002. Cartea a apărut după mai bine de zece ani, din nou la Humanitas, în trei volume, într-o ediţie care reia textul revăzut şi adăugit de autor.

Joi, 20 Martie, 2014  |  Medeea Stan

Andrei Şerban: In memoriam Ruxandra Sireteanu

Am aflat de moartea Ruxandrei Sireteanu la New York, in plin viscol. Dupa ce am trecut de primul soc al acestei vesti neasteptate si tragice, mi-am amintit de Tita (asa ii spuneam cei apropiati) si de tot ce a insemnat tineretea noastra comuna, cum am devenit prieteni fiind amandoi colegi la clasa de actorie a lui Ion Fintesteanu si a Sandei Manu, ai caror studenti am fost timp de trei ani...

Miercuri, 19 Martie, 2014  |  Andrei Şerban

In Memoriam Nicolae Herlea (1927-2014)

De la Scala la Metropolitan, de la Opera de Stat din Viena la Covent Garden, de la Teatrul Liceu din Barcelona la Festivalul salzburghez, vocea lui Nicolae Herlea a răsunat glorios în compania marilor cântăreţi şi dirijori ai epocii.

Marti, 25 Februarie, 2014  |  Arhiva Operei Nationale Bucuresti

Toader Paleologu despre CNSAS, tatăl său și libertate

Alexandru Paleologu este unul dintre puţinii care şi-au asumat public, imediat după Revoluţie, eroarea din trecut, tocmai pentru că a înţeles că nu este infailibil şi că recunoaşterea greşelilor este o modalitate de a-şi asuma libertatea interioară.

Sambata, 11 Mai, 2013  |  Simona Chițan

Slavici – antisemitism, filogermanism şi închisoare

Scandalul legat de reînhumarea, la Odorheiul Secuiesc, a rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului maghiar Nyírő József, acuzat de horthysm, readuce în atenţie chestiunea antisemitismului virulent al marelui clasic român Ioan Slavici.

Vineri, 10 Mai, 2013  |  Doinel Tronaru

Iordan Chimet, prietenul de departe

Pe 23 mai 2012, s-au împlinit şase ani de la plecarea dintre noi a uneia dintre cele mai fascinante şi generoase personalităţi ale literaturii române postbelice, pe nedrept uitată de contemporani. În plină tiranie comunistă, un scriitor român a legat, prin corespondenţă, o strânsă prietenie cu artişti de dincolo de Cortina de Fier, printre care celebrul Michael Ende.

Joi, 29 Noiembrie, 2012  |  Doinel Tronaru

© 2013, Toate drepturile rezervate