Artă fără compromisuri

Portret

Un cronicar de proximitate

Modurile fotografilor de a se poziționa față de teatru sunt multiple. Există fotografi profesioniști, care sunt invitați la ședințele de presă și atunci ei se constituie în „cohortia” cum se spune în Grecia, în „adunare", unde individualitățile se atenuează, căci ei se constitue într-o privire comună.

Vineri, 29 Martie, 2019  |  Georges Banu

Scrisoarea celor 50 de ani ai Odin teatret -ului

Dragi prieteni, In locul unui articol, prefer să va scriu vouă, acestui grup de prieteni, pentru care Eugenio Barba și teatrul său contează ca referință de viață și nu numai de artă.

Miercuri, 20 August, 2014  |  Georges Banu

Maia Morgenstern: Sunt înecată în hârtii

În 2012, Maia Morgenstern a acceptat o nouă provocare: a devenit directorul interimar al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti. De atunci, după ce teatrul a rămas fără acoperiș, actrița se luptă pe viață și pe moarte ca spectacolele Teatrului Evreiesc să continue să se joace în alte săli de teatru. "Iubesc acest teatru, îl iubesc, îl iubesc, îl iubesc. Ca orice iubire însă, e subiectivă".

, 17 August, 2014  |  Simona Chițan

Mariana Buruiană: „Când ești foarte disperat, e o ocazie bună să afli adevărul”

Actrița Mariana Buruiana a renunțat după Revoluție la luminile rampei, pentru că a descoperit bucuriile duhovnicești. Actrița, care a scris cartea „Taina Mărturisirii”, apărută la Editura Herald, povestește despre cum l-a descoperit pe Chistos și a părăsit lumea teatrului și a filmului.

Miercuri, 06 August, 2014  |  Simona Chiţan

Pippo Delbono: Îmbolnăvindu-mă, m-am trezit spiritual

După patru ani, unul dintre cei mai importanţi artişti italieni, care îşi asumă homosexualitatea în spectacolele sale, revine la Sibiu în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (FITS 2014). Compania Pippo Delbono va prezenta, pe 12 iunie, spectacolul „Orhidee / L’orchidee“ , după ce dimineaţa va avea o discuţie cu teatrologul George Banu.

Marti, 03 Iunie, 2014  |  Simona Chiţan

Eugenio Barba şi teatrul lumii

Creatorul conceptului de teatru antropologic la Teatrul Odin din Holstebro, Danemarca, celebrul regizor Eugenio Barba a venit în România la Sibiu la Festivalul Internaţional de Teatru de câteva ori în ultimii ani. În 2013, a primit şi o stea pe "Walk of Fame" din Sibiu.

Sambata, 31 Mai, 2014

Despre Liviu Ciulei - scenograf si profesor la New York

Aș dori să descriu relația mea cu Liviu Ciulei în legătură cu două subiecte care nu sunt direct conectate: scenograf, în rol de colaborator al spectacolelor mele, cât și profesor de teatru în America.

Joi, 08 Mai, 2014  |  Andrei Şerban

George Mihăiţă: Cred că fiecare trebuie să aibă un Dumnezeu în el

Când vine publicul spre teatru, atunci îl înălţăm, dacă propunerile din scenă sunt bune. Când te duci tu spre public, rişti de multe ori să cazi în derizoriu.

Vineri, 28 Martie, 2014  |  FlorinaTecuceanu

Manea, stingerea definitivă

Aureliu Manea nu era ca steaua eminesciană, ce străluceşte fiind deja moartă de sute de ani, nu, din păcate, el era o stea de mult stinsă, a cărei lumină, noi, cei din generaţia lui, o păstram însă în noi. Noi i-am asigurat supravieţuirea, căci, el intrase în noaptea spiritului de ani de zile.

Miercuri, 19 Martie, 2014  |  George Banu

Andrei Şerban: In memoriam Ruxandra Sireteanu

Am aflat de moartea Ruxandrei Sireteanu la New York, in plin viscol. Dupa ce am trecut de primul soc al acestei vesti neasteptate si tragice, mi-am amintit de Tita (asa ii spuneam cei apropiati) si de tot ce a insemnat tineretea noastra comuna, cum am devenit prieteni fiind amandoi colegi la clasa de actorie a lui Ion Fintesteanu si a Sandei Manu, ai caror studenti am fost timp de trei ani...

Miercuri, 19 Martie, 2014  |  Andrei Şerban

© 2013, Toate drepturile rezervate