Artă fără compromisuri

"În seara asta mănânc o supă de broaşte ţestoase" - cronică de film

21 August, 2014   |  Florin Ghioca   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol

Publicul din România are ocazia să dea buzna la cinematografe, să vadă cea mai recentă ecranizare a benzii desenate cu "Teenage Mutant Ninja Turtles".

Când eşti un adult "care se respectă" pleci la vizionarea unui film pentru copii cu inima uşor strânsă. Mai ales dacă te duci la IMAX, dai nişte bani şi stai şi în faţă. Doar că filmul al cărui titlu se vede mai sus nu este doar pentru copii, ci şi pentru copiii din noi, adulţii. Mai ales pentru cei care au prins la televizor seria de animaţii cu dublaj în limba franceză şi cu ţestoase adolescente şi mutante.

Ţestoasele Ninja (SUA, 2014)
Regia: Jonathan Liebesman
Cu: Megan Fox, William Fichtner

Cea mai proaspătă ecranizare este şi cea mai spectaculoasă: între timp, ţestoasele cu aspect copilăresc au mai crescut, au peste 1,80 şi chiar şi-au îmbunătăţit tehnica din canalizarea în care locuiesc! Iar dacă nu ar avea carapace şi feţe turtite şi verzi, ai zice că-s nişte vlăjgani din Sălăjan, care n-au luat bacul anul ăsta.

"New York are nevoie de eroi, căci Shredder şi Clanul Piciorului au pus mâna pe tot, de la poliţie, la politicieni. Viitorul se arată sumbru pentru locuitorii metropolei până în momentul în care nişte fraţi renegaţi ies din dedesubturile oraşului pentru a-şi împlini destinul de Ţestoase Ninja. Ţestoasele se vor alia curajoasei reporteriţe April O'Neil (Megan Fox) şi cameramanului acesteia, Vern Fenwick (Will Arnett) pentru a salva oraşul şi pentru a da în vileag planurile diabolice ale lui Shredder".

Cam aşa sună sinopsisul filmului realizat de Jonathan Liebesman. Dar faţă de ecranizările precedente, de data asta filmul are o cursivitate mai limpede, personajele sunt ceva mai credibile şi acţiunea mai uşor de urmărit. Şi are chiar şi umor! Dar şi "clişeele" obişnuite: broaştele mănâncă pizza, cântă rap şi, ca în mai toate filmele de acţiune americane, când se pun pe caftit bad guys spun deja celebrul "let's rock'n'roll!".

O replică simpatică, spusă însă pe cel mai lugubru ton, este un alt clişeu, rostit de gura lui Shredder, japonezul cel rău: "În seara asta mănânc o supă de broaşte ţestoase!"

În rest, e un film lejer, cu scene de violenţă deloc deranjantă, de care se pot bucura în voie şi bunicii deja obişnuiţi cu ochelarii 3D, dar şi nepoţii care vor "some action".

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate