Artă fără compromisuri

Lucy sau Not another Besson movie

06 August, 2014   |  Florin Ghioca   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol
Lucy sau Not another Besson movie

Cea mai recentă producție "marca" Luc Besson este și una dintre cele mai neinspirate: plină de clișee în stilul deja cunoscut, realizarea cinematografică a francezului este mai degrabă o dezamăgire.

Lucy (Franța, 2014)
Regia: Luc Besson
Cu: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi

 

Lucy este cel mai nou film produs, regizat și editat de Luc Besson (Leon, La femme Nikita, Joan D'Arc, The Fifth Element).  O are în prim plan pe (firește) Lucy, o blondă nătângă (interpretată destul de șters de Scarlett Johansson), proaspăta iubită a unui traficant, Richard. Acesta o convinge mai mult cu de-a sila să ducă o geantă înțesată cu CPH4 (un drog sintetic) unor mafioți coreeni. Ulterior, tânăra ajunge cărăuș al acestora, dar după ce drogurile respective îi sunt "plantate" în stomac. Ajunsă la destinație, Lucy primește câteva scatoalce și niște șuturi în burtă de la niște asiatici care o țineau în lanțuri. O pungă cu droguri se sparge, iar efectul acestora este de-a dreptul colosal: practic, în mai puțin de 24 de ore, capacitatea creierului său ajunge la 100%, cunoscut fiind că în momentul de față oamenii ultilizează doar 10% din neuronii puși la dispoziție de natură.

Firește, urmează o cursă a răzbunării, în care Lucy ajunge să controleze tot: de la mințile oamenilor la obiectele din jur și chiar și timpul, pe care îl derulează cu două degete, cam cum făcea Tom Cruise în "Monirity Report"!

Dar pelicula lui Besson nu trece de nivelul unui film de acțiune SF normal și nu iese în evidență cu nimic: poate doar cu un Morgan Freeman, în rolul profesorului Norman, căruia Lucy îi lasă la sfârșit toate cunoștințele ei acumulate, pe un memory stick (!?). 

În rest, filmul este plin de clișee a la Besson: Lucy este un fel de Leeloo (Milla Jovovich) din The Fifth Element, la fel de fragilă și labilă inițial, acumulând cunoștințe derulate cu viteză pe calculator. Pe mafioții coreeni ai senzația că i-ai văzut în toate celelalte filme cu gangsteri asiatici, Mr. Jang - mafiotul-șef, are gesturile și pornirile sadice ale lui Gary Oldman din "Leon". Până și subiectul "științific" al filmului este unul deja fumat: "Limitless" (2011) cu Bradley Cooper și Robert de Niro tratează subiectul unui drog care îmbunătățește capacitatea creierului până la 100%. Ceva similar se găsește și în "Phenomenon", cu John Travolta sau chiar și într-una dintre producțiile X-Men!

Și pentru că trebuie elucidat și "misterul" numelui Lucy, care dă titlul filmului, acesta este totodată apelativul primit de cea mai veche fosilă a unei femele Australopithecus afarensis (care datează de acum 3,6 milioane de ani), descoperită în Etiopia, în 1974. De altfel, în film, Lucy - Johansson se întoarce pentru un moment în timp, în perioada în care Lucy - fosila era vie.

În rest, curse nebune cu mașina, uși sparte cu bazooka și multe efecte speciale folosite până la epuizare în mai toate filmele lui Besson. Se putea mai mult, chiar și la nivelul story-ului. S-ar putea spune că pentru a realiza acest film, francezul nu și-a folosit decât o parte a celor 10%.

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate