Artă fără compromisuri

Reportaj

Un cronicar de proximitate

Modurile fotografilor de a se poziționa față de teatru sunt multiple. Există fotografi profesioniști, care sunt invitați la ședințele de presă și atunci ei se constituie în „cohortia” cum se spune în Grecia, în „adunare", unde individualitățile se atenuează, căci ei se constitue într-o privire comună.

Vineri, 29 Martie, 2019  |  Georges Banu

Scrisoarea celor 50 de ani ai Odin teatret -ului

Dragi prieteni, In locul unui articol, prefer să va scriu vouă, acestui grup de prieteni, pentru care Eugenio Barba și teatrul său contează ca referință de viață și nu numai de artă.

Miercuri, 20 August, 2014  |  Georges Banu

Cămila și BlackBerry-ul din Tunisia

Melanj de inovaţie şi de tradiţie, ţara din nordul Africii te surprinde prin sărăcia lucie a băştinaşilor, dincolo de strălucirea hotelurilor luxoase de cinci stele.

Miercuri, 20 August, 2014  |  Simona Chițan

Deschiderea TIFF 2014: două gale, săli pline și o nouă campanie

TIFF 13 a început vineri seară la Cluj-Napoca, sub semnul ploii, dar cu sălile pline. Din cauza vremii nefavorabile, gala de deschidere n-a avut loc în Piața Unirii Open Air, ci în două dintre cinematografele festivalului, Casa de Cultură a Studenților și Cinema Florin Piersic.

, 01 Iunie, 2014

Teatru fantomatic şi ritualic, în ţara lui Hamlet, sub semnul lui Eugenio Barba

Artiştii au îmbrăţişat un gen de teatru ritualic, în care ceremonialul şi măştile ocupă un loc esenţial alături de muzică. Spectacolele lui Eugenio Barba sunt o incursiune antropologică, din timpuri preistorice pâna în prezent, trecând prin miturile unor mai multe culturi, de la cele europene la cele africane, cu previziuni ale viitorului apocaliptic.

Sambata, 31 Mai, 2014  |  Simona Chiţan

Culorile din casa unui pictor oşean

Vasile Pop-Negreşteanu îşi petrece aproape toată ziua în atelierul său din mansarda unei case vechi din zona Universitate a Bucureştiului. Cu pensula ori cu arcuşul vioarei în mână, el creează viziuni ale unui univers complex: cel al unui oşean venit de 30 de ani în metropolă, familiarizat cu tainele artei şi iubitor al muzicii tradiţionale din nordul ţării, care trăieşte prin picturile sale.

Luni, 24 Februarie, 2014  |  Corina Zorzor

O poveste cu o "Furtună" de la Burghausen

Regizorul David Esrig, căruia comuniştii i-au interzis în urmă cu 40 de ani spectacolul „Furtuna“ la Bucureşti, a reluat proiectul la Academia Athanor din Germania. În noul spectacol, care se va juca la Bucureşti şi la Craiova, revolta împotriva cenzurii de altădată se transformă acum „într-o rebeliune în faţa iluziilor de libertate ale democraţiei“.

, 23 Februarie, 2014

Mărţişorul lui Arghezi, cu porţile deschise

Casa în care scriitorul Tudor Arghezi a trăit alături de familia sa, între 1930 şi 1967, e încă foarte vie, de parcă stăpânii ar fi doar puţin plecaţi. Fiica poetului, Mitzura Arghezi, aşteaptă publicul la sărbătoarea Mărţişorului.

, 23 Februarie, 2014  |  Simona Chiţan

Bacovia. Omul din spatele pseudonimului

L-am căutat pe omul ce a aşternut în versuri ”Amurgul Violet” şi cum nu era loc mai potrivit ca urbea natală, am purces spre Bacăul lui George Vasiliu, simbolistul mai bine cunoscut sub pseudonimul Bacovia.

Marti, 27 Noiembrie, 2012  |  Alexandra Dumitru

© 2013, Toate drepturile rezervate