Artă fără compromisuri

Barbellion si Jurnalul unui om dezamăgit

14 August, 2014   |  Florina Pirjol   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol
Barbellion si Jurnalul unui om dezamăgit

“Jurnalul unui om dezamăgit” de W.N.P. Barbellion vorbeşte despre neputinţa spiritului în faţa nedreptăţii fizicului, teoretic, un jurnal de boală, practice, unul plin de motive de a trăi.

Dezamăgirea lui Barbellion e o stare asemănătoare cu “sfârşeala” lui Papini, vagotonia eliadescă, angoasa existenţială care a marcat prima jumătate a secolului trecut. Barbellion e pseudonimul literar al unui tânăr “dezamăgit” care ştie că va muri şi îşi notează ultimele gânduri într-un jurnal cu ambiţia autenticităţii, publicat în 1919. E pasionat de ştiinţele naturale, însă după o carieră de “enfant merveille” ajunge un modest cercetător la British Museum. Cu toate acestea, experienţa sa diaristică de peste 14 ani fixează bornele unei existenţe interioare aparte. Cultura (mai ales, cea literară) şi observaţiile pe care le face îl recomandă ca un spirit subtil, lipsit de rigiditatea oamenilor de ştiinţă, mai aproape de umanioare decât de tratatele de zoologie. Îşi duce viaţa sub un clopot de sticlă şi scrie acest jurnal (mai curând de idei decât de viaţă), deşi pe fundal se desfăşoară un război dur. Află întâmplător că are scleroză în plăci şi că va muri şi îşi încheie jurnalul cu o sentinţă absurdă: “Barbellion a murit pe 31 decembrie”. În realitate, mai trăieşte încă doi ani şi îşi vede jurnalul publicat, bucurându-se de câteva luni de glorie antumă.


E un jurnal al neputinţei spiritului în faţa nedreptăţii fizicului, theoretic, un jurnal de boală, practice, unul plin de motive de a trăi. Ar putea aminiti de Blecher, dar e mult mai tonic şi mai puţin expresionist în formulări şi are o tuşă de umor negru britanic care-l face la fel de pasionant ca un roman cu intrigă alertă (dialogurile afectuos-răutăcioase cu R. sunt delicioase). E departe de Hervé Guibert, deşi e vorba tot de o înregistrare scripturală a apropierii morţii; distanţa de aproape un secol între cei doi e vizibilă în toate: atitudine, detaliu, pudoare, decupaj de viaţă.

Faţă de scrierile autoficţionarului francez, diagnosticat cu HIV, jurnalul dezamăgirilor lui Barbellion e mai aproape de un Bildungs: urmăreşte creşterea unei minţi, etapele definirii unei gândiri, elementele care o desăvârşesc, la un loc cu frici, sincerităţi abrupte, colaje de viaţă, judecăţi ş.a.


Barbellion nu se pune pe sine într-o ficţiune autobiografică, deşi se cenzurează şi îşi coafează textul, fardează autenticitatea şi îşi pregăteşte cu grijă opera. E testamentul lui şi dovada palpabilă că a fost un marginalizat, un excepţional din familia lui Kafka (cu ceva de Oscar Wilde, pe alocuri), cu intuiţii şi o limpezime a minţii surprinzătoare. Acest jurnal al unei fiinţe greu de mulţumit nu este o biblie a dezamăgiţilor, nici un manual de sinucidere, e o carte vie, tristă şi veselă deopotrivă, povestea unui om care se pregăteşte să moară. Merită citită pentru că spulberă toate clişeele testamentelor literare şi ale ferparelor scrise pe colţul mesei de ipohondrii cu veleităţi literare. Momentul morţii nu e niciodata decent, dar literatura care-l ambalează poate încasa plusuri estetice. Iar vocea celui care scrie despre sine este atât de puternică încât te întrebi ce operă ar fi dat autorul ei, dacă viaţa nu i-ar fi cerut să capituleze la 30 de ani: “N-am decât douăzeci şi opt de ani, dar în anii aceştia puţini am comprimat o viaţă destul de lungă: am iubit şi m-am căsătorit şi am o familie; am plâns şi m-am bucurat, am luptat şi am învins, iar când va veni ceasul voi fi mulţumit că mor”.

W.N.P. Barbellion, “Jurnalul unui om dezamăgit”, traducere din engleză şi note de Anca Bărbulescu, prefaţă de Mircea Vasilescu, Editura Humanitas, Bucureşti, 2008, 360 p.

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate