Artă fără compromisuri

Scriitorul Rafael Sánchez Ferlosio a murit la 91 de ani

01 Aprilie, 2019   |  Alex Cristea   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol
Scriitorul Rafael Sánchez Ferlosio a murit la 91 de ani

Scriitorul spaniol Rafael Sánchez Ferlosio, cunoscut pentru romanul „Peripețiile lui Alfanhui” şi „Râul Jarama”, a murit luni, la Madrid, la vârsta de 91 de ani.

Prozator și eseist spaniol, născut pe 4 decembrie 1927, la Roma, a primit în 2004 prestigiosul Premiu Cervantes, în valoare de 90 000 de euro, pentru întreaga sa operă.
 
Cel mai popular personaj din creația lui Sanchez Ferlosio este Alfanhui, un fel de Nils Holgersson sau de Wilhelm Meister spaniol, neajutorat și poetic. Apărut într-o primă versiune în 1951, romanul „Peripețiile lui Alfanhui” a fost reluat și cizelat zece ani mai târziu, când se publica într-o versiune definitivă.
 
Numele lui Rafael Sanchez Ferlosio este cunoscut și din pricina unui episod literar-biografic cu totul special: tatăl său, scriitorul Rafael Sanchez Mazas, este figura centrală a romanului „Soldații de la Salamina” de Javier Cercas (apărut în română la Editura Humanitas). Naratorul din romanul lui Cercas află dintr-o discuție cu Sanchez Ferlosio că tatăl acestuia, unul dintre fondatorii Falangei, a scăpat, la sfârșitul războiului civil spaniol, de o execuție colectivă. Refugiat în pădure, scapă din nou, la fel de miraculos, datorită unui soldat care, deși îl găsește, le strigă tovarășilor săi: „Aici nu e nimeni!“.
 
Spre deosebire de Sanchez Mazas, amestecat dramatic în istoria reală, fiul său creeaza universuri fantastice și poetice demne de orice antologie a inocenței. 
 
Opera principală: Industrias y andanzas de Alfanhui (1951), El Jarama (1955), Industrias y andanzas de Alfanhui; Y el corazon caliente; Dientes, polvora, febrero (1961); El testimonio de Yarzof (1986), El geco. Cuentes y fragmentos (2005), precum si numeroase eseuri si carti pentru copii.

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate