Artă fără compromisuri

29 de ani de Teatru la Excelsior: de la lumea copilăriei la politica recordurilor

01 Aprilie, 2019   |  Alex Cristea   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol
29 de ani de Teatru la Excelsior: de la lumea copilăriei la politica recordurilor

Pe 1 aprilie 2019 se împlinesc 29 de ani de la înființarea Teatrului Excelsior din București.

Teatrul Excelsior a fost înfiinţat la 1 aprilie 1990, imediat după Revoluţia din 1989, ca un teatru pentru copii şi tineret, actul de naştere fiindu-i semnat de ministrul Culturii de atunci, filosoful şi scriitorul Andrei Pleşu.
 
„Ştiu bine că nu meritul meu a fost atunci când s-a înfiinţat teatrul. A fost, în primul rând, meritul maestrului Ion Lucian şi a fost meritul împrejurărilor. Eram ministrul Culturii într-un moment în care nimeni nu se ocupa de cultură şi am făcut ce am vrut.”, spunea Andrei Pleşu pe data de 1 aprilie 2015, la cea de-a 25-a aniversare a Teatrului Excelsior.
 
Încă de la început, Ion Lucian a avut alături o echipă de actori entuziaşti, iubiţi de publicul tânăr: Daniela Anencov, Genoveva Preda, Victor Radovici, Paula Sorescu-Lucian şi Vasile Menzel. Împreună au realizat primul spectacol al teatrului, „Nu treziţi un copil care visează” de Eugen Ionesco, care a fost prezentat atât în ţară, cât şi în mai multe turnee în străinătate (Franţa, Canada, SUA, Belgia, Elveţia). Au urmat „Cocoşelul neascultător” de Ion Lucian şi ”Maidanul de la capătul lumii” de Brigitte Sarthou, spectacole jucate în săli de împrumut.
 
După şase ani de activitate itinerantă, trupa Teatrului Excelsior, completată ulterior cu tineri actori, îşi deschide stagiunea 1996-1997 în propriul spaţiu scenic, amenajat în strada Academiei 28. Cu un repertoriu care i-a cuprins pe Ion Creangă, Petre Ispirescu, I.L. Caragiale, Hans Christian Andersen, Wilhelm Hauff, Selma Lagerlof, Charles Perrault, Ion Lucian, Alexandru Andy Kessler şi alţii, teatrul şi-a cucerit repede propriul lui public.

„Copiii care nu merg la teatru şi nu văd teatru n-o să vină nici tineri la teatru şi nici adulţi” – spunea Ion Lucian.

 

Ultimul cincinal

Din iunie 2014, la conducerea Teatrului Excelsior se află Adrian Găzdaru, fost director al Teatrului din Bacău. 
 
În decembrie 2015, a fost inaugurat un nou spațiu de joc, Sala Studio, cu o capacitate de 55 de locuri și structură modulară, un spaţiu destinat unor proiecte, workshop-uri şi spectacole-laborator.
 
În noiembrie 2016, PSD își lansa candidații la alegerile parlamentare pe scena Teatrului Excelsior. 
 
În martie 2017, publicației Decât o Revistă îi era anulat un eveniment e motiv că „frizează sfera politică”.
 
În iunie și august 2018, spectacolul „Vlaicu Vodă” regizat de Horia Suru aduce Teatrul Excelsior în Guiness Book, pentru „cea mai mare gradenă rotativă din lume folosită la un spectacol”.

 

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate