Artă fără compromisuri

Trasee culturale

„Povestiri din Ada-Kaleh”, la Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează, conform tradiției, o întâlnire culturală dedicată comunității foștilor locuitori ai insulei Ada-Kaleh. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 13 aprilie 2019, de la ora 13.30 și va aduce în prim plan și un film documentar pătrunzător - „Adakale Sözlerim Çoktur/ Povestiri din Ada-Kaleh”. După vizionare, urmează o sesiune Q&A.

Miercuri, 03 Aprilie, 2019  |  Alex Cristea

Scrisoarea celor 50 de ani ai Odin teatret -ului

Dragi prieteni, In locul unui articol, prefer să va scriu vouă, acestui grup de prieteni, pentru care Eugenio Barba și teatrul său contează ca referință de viață și nu numai de artă.

Miercuri, 20 August, 2014  |  Georges Banu

Cămila și BlackBerry-ul din Tunisia

Melanj de inovaţie şi de tradiţie, ţara din nordul Africii te surprinde prin sărăcia lucie a băştinaşilor, dincolo de strălucirea hotelurilor luxoase de cinci stele.

Miercuri, 20 August, 2014  |  Simona Chițan

Ierusalim, o poartă spre cer

Pietre roase de timp, ziduri groase care învăluie o istorie milenară, o cetate sfântă, cu o mare încărcătură mistică pentru evrei, creştini şi musulmani, un amestec de culturi, tradiţii şi cutume, care te poate năuci, astfel ni se arată Ierusalimul.

Marti, 19 August, 2014  |  Simona Chiţan

Mărţişorul lui Arghezi, cu porţile deschise

Casa în care scriitorul Tudor Arghezi a trăit alături de familia sa, între 1930 şi 1967, e încă foarte vie, de parcă stăpânii ar fi doar puţin plecaţi. Fiica poetului, Mitzura Arghezi, aşteaptă publicul la sărbătoarea Mărţişorului.

, 23 Februarie, 2014  |  Simona Chiţan

Criticul literar Dan C. Mihăilescu despre Paște, Credință și pelerinajul la Muntele Athos

Cum să-l găseşti pe Dumnezeu, când eşti vanitos? Cât e de greu să îngenunchezi în faţa unei icoane? Dan C. Mihăilescu, care a fost într-un pelerinaj la Muntele Athos în mai 2011 şi a rămas îndărătnic în picioare în timpul slujbelor athonite, povesteşte că mândria i-a fost cu totul arsă în timpul acestui periplu.

Luni, 06 Mai, 2013  |  Simona Chițan

Bacovia. Omul din spatele pseudonimului

L-am căutat pe omul ce a aşternut în versuri ”Amurgul Violet” şi cum nu era loc mai potrivit ca urbea natală, am purces spre Bacăul lui George Vasiliu, simbolistul mai bine cunoscut sub pseudonimul Bacovia.

Marti, 27 Noiembrie, 2012  |  Alexandra Dumitru

© 2013, Toate drepturile rezervate