Artă fără compromisuri

Ierusalim, o poartă spre cer

19 August, 2014   |  Simona Chiţan   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol
Ierusalim, o poartă spre cer

Pietre roase de timp, ziduri groase care învăluie o istorie milenară, o cetate sfântă, cu o mare încărcătură mistică pentru evrei, creştini şi musulmani, un amestec de culturi, tradiţii şi cutume, care te poate năuci, astfel ni se arată Ierusalimul.

 Dacă pentru evrei, cetatea Sionului reprezintă centrul spiritual, prin templul lui Solomon, pentru musulmani, Ierusalimul este a treia capitală sfântă după Mecca şi Medina prin sanctuarele de pe Muntele Moria (Domul Stâncii şi Moscheea El-Aqsa), iar pentru creştini este locul în care a fost răstignit şi a înviat Hristos. 
Vechile pietre ale oraşului, numeroasele aşezări istorice, altare şi locuri de rugăciune din sinagogi, moschei, biserici, toate stau mărturie a credinţei nestrămutate a fiecărei comunităţi. Localnicii se roagă în felul lor, la anumite ore, iar rugăciunile, clopotele care vuiesc din toate părţile, strigătele muezinilor din vârfurile minaretelor fac ca întreaga cetate să devină, în prag de seară, o imensă litanie care se înalţă către cer. 
Dacă prinzi şi un apus de soare, care se revarsă cu lumini de foc, peste zidurile cetăţii vechi, dacă auzi şi cântecul sfâşietor al pelerinilor creştini care refac pe Via Dolorosa, cu o cruce mare, din lemn, ăn spate, drumul spre Golgota, când, peste toate, parcă răsună strigătul de pe cruce: „Eli, Eli, lama sabatahni?” (Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?), senzaţia este cutremurătoare.    
Casele lor, de mărime mijlocie, sunt făcute din pietre mari şi albe, care păstrează arhitectura străveche. Întâlneşti aici cei mai mulţi habotnici pe metru pătrat din lume, alături de soldaţi înarmaţi, care străbat Ierusalimul în tancuri şi în maşini blindate. 
 
Cetatea este un amestec paradoxal de pace şi război, de linişte şi moarte, de belşug şi sărăcie, de sfinţenie şi urâciune, pentru că dincolo de locurile sfinte te sfidează aerul rânced din bazarele aglomerate şi mizerabile.

 La Poarta Leilor 

 
De la înălţimea Muntelui Măslinilor, deasupra Grădinii Ghetsimani, se vede panorama vechiului oraş, cu cea mai cunoscută emblemă: Domul Stâncii. Oraşul este împărţit în secţiuni: oraşul vechi, înconjurat de ziduri, cu cele patru cartiere (evreiesc, musulman, creştin şi armean), oraşul nou-israelian (Ierusalimul de Vest) şi cel arab (Ierusalimul de Est).

Ce te impresionează cel mai mult este oraşul vechi, înconjurat de zid, cu străzi înguste, în care se intră prin opt porţi, dintre care cea mai cunoscută este Poarta Leilor. 

Zidul Plângerii, situat în partea de vest a cetăţii, se află la marginea Muntelui Templului, unde se ciocnesc cultura arabă şi cea ebraică. Zidul este un loc sacru pentru evrei, deoarece e tot ce a rămas, după distrugerea romană din anul 70, din faimosul templu al lui Solomon, unde se afla Chivotul Legii. 
 
Traseul continuă pe străzile înguste ale cartierului musulman, unde comercianţii arabi vând în bazare tot felul de lucruri ieftine, şi se termină în cartierul creştin la unul dintre cele mai sfinte locuri, Biserica Sfântului Mormânt al Mântuitorului.

Sindromul Ierusalim duce la boală 

 
Mă aflam la un început de octombrie pe o potecă lăturalnică de pe Muntele Măslinilor, când un adolescent jamaican, cu privirea tulbure, s-a ivit ca din pământ şi mi s-a aruncat la picioare. „Pot să-ţi sărut picioarele?”. „Nuuu!”, i-am răspuns speriată. Fulgerător, el mi le-a sărutat totuşi, destul de brutal, şi nu era numai umilinţă gratuită în gestul său.                                                                                        
                                                                              Sursa: Evenimentul zilei, 2009

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate