Finisaj Valeriu Șchiau - The Dream | Visul

Valeriu Șchiau nu este un artist confortabil. Valeriu Șchiau nu are un vis frumos. Trauma și exorcizarea autoreferențială fac parte constant din discursul său artistic.Vă puteți convinge de asta sâmbătă, 11 mai 2013, între orele 15.00 – 19.00, în cadrul Spaţiului de artă contemporană Aiurart din București.

Feb 4, 2024 - 19:04
 0  136

Mesajul expoziției The Dream / Visul lui Valeriu Șchiau este deplin asumat. Artistul împărtășește o poveste personală, „vise” a căror radicalitate emoțională nu poate lăsa pe nimeni nepăsător și, totodată, atinge un subiect valabil oriunde în lume la această oră legat de inconștiența umanității față de copiii săi expuși unor realități politice și sociale dure în care arma nu este de loc o jucărie.

Eșecul paternității, ruptura familială, tensiunea celor mai intime relații interumane, dar și observația asupra traumei familiale ca fenomen social sunt reluate ca un pattern ritualic in lucrările acestui artist, născut în Republica Moldova, activ de mai bine de un deceniu in București, România.

Instalația The Dream / Visul vine în completarea expozițiilor sale precedente (Născut în URSSCopilul invizibilLobotomiaProbleme personale) în care apare recurent imaginea copilului născut sau nenăscut făcând trecerea de la povestea personală la aspectele traumatice la care sunt supuși copiii pe de o parte în contextul unui regim politic opresiv care a permis crearea lagărelor de concentrare, iar pe de alta într-o societate foarte actuală care trăiște tot mai acut consecințele negative ale globalizării și care reacționează prea puțin în favoarea combaterii violenței. 

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow