Artă fără compromisuri

Amintirile "deocheate" ale lui Neagu Djuvara

10 Septembrie, 2014   |  Florina Pirjol   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol

Un volum ce reuneşte patru povestiri publicate iniţial de Neagu Djuvara în revista "Plai cu boi", ilustrate inspirat de poetul şi artistul plastic Andrei Gamarţ.

Amintirile

E cel puţin neobişnuit să vezi cuvântul deocheat pe o carte semnată de venerabilul istoric şi filosof al istoriei Neagu Djuvara. Deşi autorul e cunoscut pentru demistificările sale (de bun augur!), care ne-au mai temperat din iluziile pedigree-ului romanic, cariera sa de prozator e relativ recentă (a început cu o carte memorialistică, Amintiri din pribegie, apărut tot anul trecut, la Editura Humanitas). Amintiri şi poveşti mai deocheate e un volum ce reuneşte patru povestiri publicate iniţial în revista Plai cu boi, ilustrate inspirat de poetul şi artistul plastic Andrei Gamarţ. Trebuie spus că, dincolo de valoarea lui literară, volumul e un „obiect” extrem de frumos: elegant grafic, cu o hârtie mai grea şi uşor gălbuie, e o plăcere să-l citeşti.

Cât de deocheate sunt amintirile domnului Djuvara? Mai deloc, dacă e să le comparăm cu ce produce piaţa pe zona literar-erotică în zilele noastre, dar micile picanterii, atâtea câte sunt, colorează povestirile şi le dau un oarecare farmec... impertinent.

Istoricul îşi pune în scenă poveştile cu miez autobiografic folosindu-se nu doar de tonul său cald de povestitor (apelativul „fraţilor” cu care li se adresează cititorilor sporeşte senzaţia de intimitate, de poveşti spuse la gura sobei), ci şi de un limbaj uşor vetust, amintind de eleganţa interbelicilor. La Mamaia-sat în 1922 conţine o scenă deocheată de pe vremea când autorul-narator avea câţiva anişori şi se manifestă erotic faţă de Elena, o fetiţă „blondă şi durdulie”, pe care o face să exclame: „Neagu a vlut să-mi pună lobinetul lui aici!”. Povestea capătă treptat accente grave, chiar tragice, mutând centrul de greutate spre destinul surorii Elenei, Mia, o femeie frumoasă şi distinsă, dar lipsită de noroc, de care naratorul, proaspăt tânăr căsătorit, se înamorează. Cum m-a învăţat şcoala franceză să scriu mai bine româneşte e o poveste despre efectul şcolii franceze asupra formării sale ca scriitor: esenţială aici nu e anecdota deocheată cu „petomanul” Osman, cu care naratorul a fost coleg la internat, rămas celebru pentru „artileria” de vânturi cu care îşi uimea colegii, ci mai curând „lecţia” profesorului Moog: „ca să scriem frumos, să ne alegem un mare stilist din trecut (...). Tehnica recomandată era următoarea: odată culcat seara, ca o pregătire la adormire, să citeşti încet, timp de o jumătate de ceas, doar o pagină în fiecare seară. Adormi cu acea muzică a frazelor”.

Una dintre calităţile de prozator ale istoricului Neagu Djuvara este capacitatea sa de a creiona personaje memorabile, „caractere”. Mia, profesorul Musso, dar mai ales Andrei Popovici-galoş sunt figuri cu adevărat articulate, vii şi capabile să reţină atenţia cititorului. Cei care se aşteptau să găsească „măscări” şi niţică pornografie ieşite de sub pana ilustrului istoric vor fi, poate, dezamăgiţi, pentru că volumul e vioi, plin de un umor artistocratic, cu mici inserturi aluziv-erotice, dar nicidecum licenţios. Are un farmec clasic, un pic învechit (ca vinul bun) şi ne aminteşte de o lungă şi frumoasă tradiţie de povestitori hărăziţi. Ceea ce azi, sincer, vedem din ce în ce mai rar.

Neagu Djuvara, Amintiri şi poveşti mai deocheate, prezentare grafică şi ilustraţii de Andrei Gamarţ, Editura Humanitas, 104 p., 22 ron

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate