Artă fără compromisuri

A murit actorul Corneliu-Dan Borcia

17 August, 2014   |  Florin Ghioca   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol

Actorul Corneliu-Dan Borcia s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani, la spitalul din Iași, după o lungă suferință.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț este în doliu, după dispariția actorului Corneliu-Dan Borcia, fost director al instituției în perioada 1995-2001.

Născut la Sibiu, pe 30 martie 1943, a copilărit la Tecuci, unde tatăl său era șef de gară, a absolvit studiile liceale la Liceul „Emanuil Gojdu“ din Oradea, apoi a urmat IATC Bucureşti, promoţia 1966, clasa prof. George Carabin şi conf. George Rafael. 
 
După o scurtă oprire la Teatrul din Turda, începând cu anul 1967 a fost actor al Teatrului Tineretului, devenind un nume consonant cu o lungă perioadă din istoria acestei instituții, contribuind major la prestigiul acesteia prin talentul său. A apărut în distribuția unor mari spectacole precum: „Tristan și Isolda“, „Act venețian“, „Omul cel bun din Sîciuan“, „Noaptea încurcăturilor“, „Heidelbergul de altădată“, „Harap-Alb“ , „Peer Gynt“, „Nevestele vesele din Windsor“, „Orfanul Zhao“, „Santiago el Campeon“, „Avarul“.
A fost considerat de către critică drept un actor puternic, cu grija detaliului. A fost tentat și de cinematografie, făcând parte din distribuția filmelor: „Fiul Munţilor“, regia Gheorghe Naghi, „Poliţa în alb“, regia Mircea Gandila, „Mai presus de orice“, regia Dan Piţa, „Dumbrava minunată“, regia Gheorghe Naghi. A fost distins cu Premiul pentru cel mai bun manager, acordat de Consiliul Britanic în cadrul Galei UNITER 2000. 
 
În 2005, actorul a înființat Teatrul π Buni, Piatra Neamţ, companie de teatru alternativ independent, în cadrul căruia s-au montat în spații neconvenționale spectacole precum „Junghiuri“ de Bob Jude Ferante și „Chat“ de Ștefan Caraman.
 
După pensionare, a colaborat cu teatre din București, în special cu Teatrul „Nottara“, în 2011 participând cu spectacolul „Aniversarea“ (regia Vlad Massaci) la turneul acestui teatru de la Londra. 
 
Actorul va fi înmormântat marți, 19 august, la Cimitirul „Eternitatea“ din Piatra Neamț.

Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate