Artă fără compromisuri

Adrian Păduraru, în „Jocul din Ialta” de la Cafe Godot

01 August, 2014   |  Florin Ghioca   |  0 comentarii

  • Recomanda acest articol

Pentru prima dată în România, piesa lui Brian Friel a fost tradusă și adaptată pentru scenă, într-un spectacol care a avut avanpremiera la Cafe Godot.

Brian Friel este considerat drept unul dintre cei mai mari dramaturgi irlandezi. Supranumit "Cehov al Irlandei", este cunoscut în special pentru piesa "Philadelphia, Here I Come!" care a fost și ecranizată, dar și pentru "The Yalta Game". Aceasta din urmă a fost și alegerea regizorului Cezar Ghioca, cel care a tradus și a pus în scenă, în premieră, piesa lui Friel, care este o adaptare după "Doamna cu cățelul" a lui Cehov.

 

Avanpremiera de la Godot Cafe i-a adus pe scenă pe actorii Ana Donosa și Adrian Păduraru. Cei doi interpretează personaje în antiteză: el - un cuceritor aflat în vilegiatură, fără nevastă şi copii. Ea - o doamnă cu un căţel, în vacanţă, fără soţul ei. Aventura târzie de vară dă naştere unei iubiri profunde, care ajunge să redefinească viaţa celor două personaje şi raportul personal dintre real şi imaginar.

Totul se petrece pe fundalul fascinantului şi eluzivului „Joc din Ialta” - propus de unul dintre protagonişti ca modalitate de combatere a plictiselii - un joc al fanteziei în care fiecare personaj inventează biografii fictive necunoscuţilor din jur. Eroii poveştii cad pradă acestui joc prin intermediul căruia ajung să îşi reinventeze propriile vieţi, pierzând graniţa cu realitatea datorită forţei autenticităţii trăirilor imaginate.

Adrian Păduraru, cunoscut pentru rolul din "Declaraţie de dragoste" (regia Nicolae Corjos, 1985), în care a jucat alături de Teodora Mareş, nu are nevoie de alte prezentări. Rolul de cuceritor trecut de prima tinerețe îi vine ca o mănușă. Vocea cu timbru grav, dar și insinuos, ținuta impecabilă și șarmul personal îl ajută să construiască un Dimitri Gurov credibil, palpabil, seducător. Momentele în care imaginarul și realul se împletesc în viața craiului moscovit sunt redate cu o forță interioară deosebită.

 

De cealaltă parte, Anei Donosa îi revine dificila sarcină a unui rol într-o continuă transformare: de la ingenua soție mereu singură, la femeia adulterină, care are totuși unele momente de remușcare. Ana Sergheievna, în interpretarea Anei Donosa, este o făptură fragilă, jucată convingător. Tânăra actriță este un pariu câștigat în ecuația spectacolului. Pentru că în alegerea sa pentru acest rol îi revine un merit tânărului regizor Cezar Ghioca, atunci se merită să i-l subliniem.

De altfel, deși este cunoscut mai degrabă pentru spectacole de music-hall, Cezar Ghioca a reușit să se desprindă de lumea varieteului, realizând un spectacol fascinant, cu personaje puternice, bine conturate. Îl ajută talentul celor doi actori, dar și scenografia, care reprezintă o găselniță inspirată și surprinzătoare a regizorului. Pictorul scenograf Ioan Nedelcu concepe live fundalul spectacolului, folosind chiar și vinul roșu pentru imaginile unicat pe care le realizează sub ochii publicului.

Remarcabilă este și muzica lui Tom Brânduș, compusă special pentru acest spectacol. Piesele sale punctează sugestiv fiecare moment important al “jocului”.

 

"JOCUL DIN IALTA", de Brian Friel

după "Doamna cu cățelul" de A.P.Cehov

Regia: Cezar Ghioca

Distribuția: Ana Donosa, Adrian Păduraru

Scenografia (live): Ioan Nedelcu - NED

Muzica: Tom Brânduș

Producător executiv: Adina Sădeanu

Un spectacol produs de Axis Productions

Cu personajele lui Friel vă puteți întâlni din septembrie, odată cu premiera oficială, la Cafe Godot. Prețul unui bilet este de 30 de lei.

 


Comentarii

Toate comentariile vor fi moderate.
Nu vor fi admise jignirile, calomniile si limbajul licenţios. Nu acceptăm derapajele verbale şi limbajul jignitor la adresa cuiva. Puteţi să vă exprimaţi opiniile într-un mod civilizat, fără să se recurgă la ameninţări, mesaje rasiste sau instigări la violenţă. Orice mesaj de acest gen va fi din start respins.


Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Comentariul dvs.:
Cod de securitate:*Completati caracterele din imagine in casuta alaturata

© 2013, Toate drepturile rezervate